Om onze boerderij en zuivelproducten beter te leren kennen, geven we jullie graag elke week een tip of een weetje mee op onze Facebookpagina 'Zuivelproducten 't Schottenhof'. Deze worden hieronder telkens aangevuld. We starten vanaf woensdag 1 juli 2020!

Week 1: Wist je dat... Wij nog één van de weinige zuivelproducenten zijn die boter maakt op de meest ambachtelijke wijze? Dit wil zeggen dat we de room op natuurlijke wijze laten zuren (rijpen), dus zonder toevoeging van zuursel of bacteriecultuur. Door dit natuurlijk proces toe te passen, heeft onze boter een unieke smaak!

Week 2: Wist je dat... We onze website geüpdatet hebben met een gloednieuw bestelformulier? Zo is het nu heel gemakkelijk om producten op voorhand te bestellen zodat wij ze kunnen klaarzetten voor jou. Ook geschenkmandjes kunnen besteld worden via dit formulier. Hierbij kan je zelf kiezen wat je in het mandje wenst, of je geeft het gewenste bedrag door en wij doen de rest! Op het einde van de bestelling krijg je een overzicht van de bestelde producten en het te betalen bedrag. Gemakkelijk toch? Probeer het gerust eens uit! 😉

Week 3: Tip! Onze gepasteuriseerde room kan je perfect gebruiken om sauzen, ijs, quiche,... te maken, toevoegen aan soep, opkloppen tot slagroom (met wat bloemsuiker),,... Heb je nog wat over? De rest vries je gewoon in. Na het ontdooien kan je de room nog voor alles gebruiken BEHALVE opkloppen tot slagroom. Uiteraard is de room vanaf heden steeds te verkrijgen in onze nieuwe zuivelautomaat! 😋

Week 4: Wist je dat... Een melkkoe gemiddeld maar een half uur tot één uur slaapt per dag? De rest van de tijd is zij aan het eten, herkauwen, drinken, melk geven, socializen met andere koeien,... Wat een koeienleven! 😉

Week 5: Wist je dat... Er soms veel (nieuw) leven op een boerderij is? Zo hebben we van zaterdagnacht tot maandagvoormiddag 5 (!) kleine kalfjes mogen verwelkomen.

Week 6: Tip! Er wordt de komende dagen een hittegolf voorspeld en wat is de ideale dorstlesser? Juist! Een glaasje frisse melk of karnemelk. Ben je niet gek van karnemelk? Proef dan zeker eens onze karnedrink die we nu voor deze warme dagen gemaakt hebben! Tijdelijk te verkrijgen in onze zuivelautomaat!

Week 7: Wist je dat... De ideale weersomstandigheden voor een koe tussen de -5° en 18° is? We moeten je dus niet vertellen dat het nu een lastige periode is voor onze dames met deze exotische temperaturen (en voor de landbouwer ook 😄)!

Week 8: Tip! Betaal nu ook contactloos aan de zuivelautomaat! Hoe werkt het? 1) Tik het nummer in van het gewenste product; 2) Hou je kaart voor het betaalsysteem; 3) De automaat doet de rest. Gemakkelijk, toch?

Week 9: Wist je dat... we heel wat 'automatennieuws' hebben? 1) Vanaf heden kan je ook contactloos betalen aan de melk- en aardappelautomaat. De instructies staan vermeld op het betaalsysteem. 2) We hebben de zuivelautomaat geoptimaliseerd waardoor we confituur, honing en bolletjes Dixmuda kaas ( = jonge kaas van +/- 900gr) hebben kunnen toevoegen aan het assortiment! 3) Sinds deze week kunnen we nieuwe bewaaraardappelen aanbieden. Deze Victoria-aardappelen zijn van uitstekende kwaliteit: zo kan je ze gebruiken om te koken, te pureren én om verse frietjes van te maken 😋

Week 10: Wist je dat... 't Schottenhof elk jaar bezoek krijgt van prachtige zwanen? Ze bevinden zich graag op een plaats waar er veel water en gras is. Waar is het dan beter vertoeven dan in de weide van een boerderij? 🙂 (foto's: zie facebookpagina)

Week 11: Wist je dat... De automatisatie in de landbouwwereld ook niet blijft stil staan? Met behulp van een gps-systeem zaaien we een mengsel van gras en klaver. De gps zorgt ervoor dat we precies kunnen doseren en er wordt automatisch gestuurd terwijl de tractor deels vanzelf over het land rijdt. In het filmpje zie je eerst de gps, daarna de rotoreg die de grond effen maakt en als laatste de zaaimachine. (Filmpje: zie facebookpagina)

Week 12: Wist je dat... Je 22 liter volle melk nodig hebt om 1 kilo boter te maken? Terwijl we de koeien melken, wordt een deel van de melk gescheiden in room en magere melk. Uit deze hoeveelheid hebben we 20 liter magere melk en 2 liter room. Na het karnen van de room ( = het heel snel opkloppen van room) is de helft boter en de andere helft karnemelk.

Week 13: Wist je dat... Het vanaf morgen 'Weekend van de klant' is? Omdat we jullie graag willen bedanken voor het vertrouwen in ons en onze producten geven we graag op ALLE PRODUCTEN 🔟% korting, dit op zaterdag én zondag! Allemaal welkom in de winkel (zat 10u-12u) of in de automatenshop (24/7)!

Week 14 en 15: Wist je dat... Yoghurt en karnemelk een natuurlijke (en ideale) oplossing zijn bij maag- en darmklachten? Deze producten hebben een laag zuurtegraad (dus zure producten met een pH-waarde tussen 3,5 en 4,5), net zoals onze maag. Als er schadelijke bacteriën in de maag komen, gaat de pH-waarde naar boven en voel je je niet goed. Hierbij geven we dus graag deze tip mee: Om de pH-waarde terug te doen dalen kan je in plaats van medicatie te nemen, onze natuurlijke antibiotica innemen. Wedden dat je je snel terug kiplekker voelt? 💪 Oh ja, voor mocht je het vergeten zijn: je vindt deze producten 24/7 in de automaat! 😋

Week 16: Wist je dat... Een koe 2x per dag gemolken wordt? Er bestaan verschillende soorten systemen maar bij ons wordt dit gedaan in een 'Visgraat 2x6 melksysteem'. Het hekken wordt opengedaan waardoor er 6 koeien aan beide kanten zelf binnen kunnen komen. Daarna worden de spenen mooi afgekuist zodat er geen vuiligheid in de melk terecht komt en wordt de eerste melk er handmatig uitgetrokken. Met behulp van een melkklauw wordt de koe gemolken. Wanneer de uier leeg is, wordt de melkklauw automatisch afgenomen. Vervolgens worden de spenen ontsmet en rest er ons nog enkel het hekken open te doen zodat de koeien terug naar de stal kunnen. Kan je je er niet veel bij voorstellen? Kijk dan gerust eens mee naar het filmpje op onze facebookpagina!

Week 17: Tip! Indien je enkel RODE LETTERS ziet op het boterpapier, is dit boter MET zout (in automaat: nr. 51 en 56), de ZWARTE LETTERS op het boterpapier is boter ZONDER zout (automaat: nr. 53 en 58).